Davant la jubilació

Aquest era un plat fort de la temporada, i ho era per diferents motius. L’autor és Thomas Bernhard (1931 – 1989), escriptor austríac i tot un referent del teatre europeu, amb unes obres incòmodes i difícils d’interpretar. Un altre referent era el director, el polonès Krystian Lupa (Jastrzebie Zdroj, 1943) que ha representat diverses vegades i amb molt d’èxit, obres d’en Bernhard. Per altra banda, el tema era prou interessant. Un dirigent de les SS, després d’amagar-se i canviar d’identitat, arriba a tenir un càrrec públic important dins l’Alemanya de finals de segle XX. Com recorda i justifica el seu passat? Si a tot això, hi afegim el repartiment, el resultat dóna el plat fort que he esmentat al principi.

Vaig començar a veure el primer acte amb tota aquesta expectació i m’anava agradat molt. Era un diàleg entre les dues germanes del nazi ple de silencis i mitges paraules que suggeria molt bé tot l’ambient familiar que havien tingut abans, durant i després de la guerra. L’escenografia, molt ben triada, remarcava la solitud i la decadència dels personatges.

Però a partir del segon acte, les expectatives van començar a minvar. Ja no hi trobava aquelles pauses tant aclaridores i en canvi, l’excés de paraules em semblaven reiteracions del tema principal. Aquestes noves sensacions es van accentuar en el tercer acte on s’arriba a un clímax que no en va acabar de convèncer. Quina llàstima!

Aquesta és la tercera obra que veig d’en Bernhard. Ni Almuerzo en casa de los Wittgenstein, dirigida per Josep Maria Mestres, ni El President, dirigida per Carme Portaceli tampoc no em van entusiasmar (vegeu la meva llista). A veure si a la propera…

 

Autoria: Thomas Bernhard. Direcció: Krystian Lupa. Escenografia i il·luminació: Krystian Lupa. Intèrprets: Marta Angelat, Mercè Arànega, Pep Cruz. Vestuari: Piotr Skiba. Vídeo i col·laboració artística: Łukasz Twarkowski. Espai sonor: Roger Ábalos. Sala: Teatre Lliure

Fotos, Vídeos i crítiques

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *